Gerookte Amelander lam
met Biergel & biercranberry crumble
Ingrediënten biergel:
- 35 gr Amelander streekbier
- 25 gr water
- 6 gr gembersiroop
- 4 gr gemberpasta
- 60 gr suikerwater 1:1
- 2 gr agar
- 1,5 gr gellan
Bereidingswijze biergel:
- Dit alles koud mengen, aan de kook brengen. Terug koelen en glad draaien met de staafmixer.
- Eventueel klein beetje Amelander honing toevoegen bij het losdraaien
Ingrediënten biercranberry crumble:
- 25 gr cranberry
- 70 ml donker bier
- 100 gr boter
- 70 gr suiker
- ½ ei
- 150 gr havermout
- 80 gr bloem
- Snufje zout
- Mespuntje bakpoeder
Bereidingswijze biercranberry crumble:
- Cranberry’s en het bier opzetten en inkoken tot stroperige massa en af laten koelen
- Boter en suiker luchtig slaan en ei erdoor roeren, rest er door roeren en laten rusten.
- Uitsmeren op bakplaat en ca. 15 min afbakken. Na afkoelen kruimelig maken.
Ingrediënten Amelander lamsfilet of rump:
- 100 gr Amelander lamsfilet of rump p.p. als voorgerecht, 200 gr p.p. als hoofdgerecht
Bereidingswijze Amelander lamsfilet of rump:
- Het vlees bestrooien met verse zwarte peper en grof zeezout en roken in de rookoven.
- Drie keer goed laten roken, vlees eruit halen en afhankelijk van de grote laten garen in de oven. Kerntemperatuur 54 graden.
De filet in dunne tranches snijden en op het bord plaatsen, garneren met gepofte cerise tomaatjes en affilla. De biergelei op het bord spuiten en de crumble erbij.
Smakelijk eten!
Dit is een recept van Restaurant Het Witte Paard